שווי שוק כולל :
שווי שוק ביטקויין :
שווי שוק לייטקויין :
מחיר ביטקויין :

מילון קריפטו

בלוקצ’יין (Blockchain):

שרשרת בלוקים הינה תפיסה בתחום הטכנולוגיה הממוחשבת המהווה בסיס ואפשרות לפעילות עסקית מאובטחת באינטרנט. הבלוקצ’יין כולל אימות של טרנזקציות בין הצדדים השונים וזאת ללא צורך בגורם ניהול מרכזי. במקום זאת, את פעולות הניהול מבצעים בלוקים מוצפנים של מידע אשר בנויים ומבוססים על תקשורת עמית לעמית ואשר יוצרים ביניהם שיתופי פעולה באמצעות תקשורת רשת. הרעיון העומד מאחורי הבלוקצ’יין הוא יצירה של מערכת לניהול עסקאות פיננסיות ללא גורם ניהול מרכזי וזאת תוך מתן שירותי אבטחת מידע המנוהלים באופן מבוזר ועל פי תפיסת קוד פתוח.

הוכחת עבודה (Proof of Work – POW):

הוכחת עבודה – הביטקוין ומטבעות ווירטואליים נוספים מבוססים שרשרת בלוקים כאשר כל בלוק הינו דף חשבונאי הכולל את הרשומות של הטרנזקציות אשר בוצעו במהלך 10 הדקות האחרונות. מניעת היכולת לשכתב את היסטוריית הרשומות ביומן החשבונאי הופכת את הבלוקצ’יין לחזק. כל בלוק מחובר לבלוק שלפניו באמצעות הצפנה מתמטית כך שברגע שמתרחש ניסיון למחיקה ביומן, הוא מתגלה על ידי זיהוי השיבוש בהצפנה. ההצפנה מבוססת על פונקציית גיבוב והוכחת העבודה היא האלגוריתם אשר מהווה בסיס למנגנון הכרייה עצמו.

הוכחת החזקה (Proof of Stake – POS):

הוכחת החזקה – אלגוריתם האחראי על תפעול ופיקוח רשת הבלוקצ’יין, המנגנון מכוון ליצירה של קונצנזוס מפוזר. על פי עיקרון זה, יוצר הבלוק של מטבע קריפטוגרפי מחויב להחזיק בסכום מטבעות אשר נקבע מראש בארנק ייעודי ובעבור החזקת סכום המטבעות המיועד, המחזיק מקבל גמולים ודיווידנדים לבלוק.

כרייה (Mining):

תהליך ייצור של מטבעות קריפטוגרפים. לאחר הכרייה, המטבע החדש נכנס ומתווסף לפעילות בשווקים. פעולת הכרייה מבוססת על פונקציות גיבוב הכוללות פתירת נוסחאות מתמטיות ובעבור תהליך הכרייה, מקבלים הכורים תגמול במטבעות קריפטוגרפים.

טוקן (Token):

יחידת ערך המועברת על גבי רשת הבלוקצ’יין. הטוקן הוא נכס דיגיטלי אשר אינו נחשב בהכרח כמטבע. הטוקן מקנה את הזכות לשלם עבור עבודה, מעביר מידע, משמש כתמריץ ואף מהווה עדות עבור שירותים וחוויות משתמשים טובות. הטוקן יכול לשמש לכל צורך וייעוד אשר נקבעו על ידי האדם או הגוף אשר עיצב אותו. הטוקן מכיל מספר שכבות של ערך ועל המפתח להחלטי על ייחודו.

מטבע (Coin):

מטבע בעולם הקריפטו הוא אמצעי תשלום אשר נוצר באמצעים טכנולוגיים ואשר ערכו נקבע על פי הסכמה בין רשת משתמשים. מטבע מבוזר ידוע הוא הביטקויין ומטבעות נוספים מבוססים על טכנולוגיית בלוקצ’יין. המטבע מהווה אמצעי תשלום הדרוש לשם הבטחת הסכמה מבוזרת אמינה וזאת תוך שימוש באמצעים קריפטוגרפים. הגדרת המטבע כוללת פרוטוקול תקשורת ופרוטוקול קריפטוגרפי בין משתתפי הרשת וכל מטבע דורש הסכמה חברתית על אופן השימוש בו ועל כמות המטבעות במחזור.

ICO (Initial Coin Offering):

הנפקת טוקן ראשונית המהווה דרך חדשה לגיוס כספים המבוססת על חוזים חכמים ומאפשרת אינטראקציה מסוג חדש בין משקיעים למפתחים. ישנם שני סוגים מרכזיים של ICO – הנפקה ראשונית והנפקה חוזרת. מדובר על תהליך מכירה של מטבעות קריפטוגרפים המבוססים על טכנולוגיית הבלוקצ’יין.

IPO (Initial Public Offering)

:
הנפקה ראשונית לציבור, בה חברה פרטית מציעה לראשונה את מניותיה למכירה לציבור. מדובר באחת מהאפשרויות של חברות לגייס הון מהציבור ולהתרחב. התהליך מהווה אמצעי למעבר מחברה פרטית לציבורית ומחייב פרסום של תשקיף החברה וקבלה של כללי דיווח חשבונאיים מחמירים. ההנפקה לרוב מביאה להגדלת המוניטין של החברה ומאפשרת מסחר בניירות הערך שלה.

SEC (U.S. Securities and Exchange Commission):

הוועדה לניירות ערך ובורסות, מדובר על סוכנות ממשלתית מסוג רשות פיקוח האחראית לניהול ופיקוח ציבורי על שוק ההון. הוועדה אשר הוקמה בארה”ב נועדה להשיב את אמון המשקיעים בשוק ההון האמריקאי בתקופת השפל הגדול.

יוטיליטי טוקן (Utility Token):

נקרא גם מטבע של אפליקציות או מטבע של משתמשים. יוטיליטי טוקן מספק גישה עתידית למוצר או שירות. זהו אמצעי נוסף לחברות המספק אפשרות לצמוח, להתרחב ולפתח פרויקטים על גבי בלוקצ’יין ודרך המאפשרת למשתמשים לרכוש גישה עבור השירות הספציפי וזאת בתמורה להנחה במחיר הרכישה הסופי של המוצר.

סקיוריטי טוקן (Security Token):

התקנים פיזיים המשתמשים לשם קבלת גישה למקורות אלקטרוניים מאובטחים ושמורים. הטוקן משמש כסיסמא וכמפתח אלקטרוני לצורך זיהוי ואימות פרטי וזהות המשתמש. חלק ממטבעות האבטחה כוללים מפתחות קריפטוגרפים, חתימה דיגיטלית  ומידע ביומטרי. כל המטבעות כמכילים מידע סודי המשתמש להוכחת זהות במגוון דרכים.

קריפטוגרפיה:

ענף במתמטיקה ומדעי המחשב העוסק במחקר ופיתוח של שיטות תקשורת נתונים ואבטחת מידע בסביבה פתוחה. התחום כולל פיתוח וניתוח של פרוטוקולים המיועדים לצרכי אבטחת מידע באמצעות שימוש בהרשאות גישה, הוכחת ידיעה, חתימה דיגיטלית ועוד. מערכת ההצפנה משתמשת באבני בניין הכוללות צופן סימטרי, פונקציות גיבוב, קוד אימות מסרים עוד. מקור השם במילה היוונית קריפטו אשר משמעותה אמנות ההסתרה.

P2P – עמית לעמית (Peer to Peer):

רשת עמיתים אשר נוצרת בין שני מחשבים או יותר המחוברים וחולקים משאבים ללא שימוש בשרת נפרד. זוהי רשת תקשורת בה כל אחד מהקצוות מתפקד הן כלקוח והן כשרת וכל אחד מהצדדים יכול ליזום או לסיים את ההתקשרות וכן לספק או לדרוש שירותים. הרשת מתפקדת באופן מבוזר ללא תיווך ומשמשת בעיקר לשיתוף בין משתמשי הרשת.

ריכוזיות:

תהליך פעולה של תכנון וקבלת החלטות של ארגון אשר מתבצע על ידי קבוצה קטנה של אנשים ובמקרים מסוימים גם של אדם אחד. הריכוזיות הוא מונח בעל מספר משמעותיות במגוון של תחומים דוגמת ריכוזיות תקשורתית בה המידע הרלוונטי לארגון מצוי כולו תחת מקבץ של שרתים מרוכז.

ביזור:

תהליך של חלוקה מחדש ופיזור סמכויות ותפקידים אשר מרוכזים בידי סמכות מרכזית או נמצאים במיקום מרכזי. זהו תהליך הפוך לריכוזיות אשר נמדד באופן יחסי למצב אחר. ביזור בעולם המחשבים מתייחס ליכולת טכנית ולדרך בה מבוצע החישוב ולמיקום הנתונים. אחסון מבוזר מתייחס רשת בה נשמרים נתוני המשתמשים על גבי קבוצה של שרתים ברשת וחישוב מבוזר היא שיטה להפעלת מחשב כאשר המשימות השונות מתבצעות בחלקים על גבי תכניות במחשבים נפרדים.

ארנק:

תכנה המתקשרת עם רשת הבלוקצ’יין של מטבע קריפטוגרפי מסוים ומאפשרת ביצוע של העברות כספים באמצעותו. הארנק יכול להיות מצוי בטלפון, במחשב או באתר אינטרנט ואפילו על פיסת נייר. כל ארנק הינו בעל כתובת אליה מקושרים מפתחות פרטיים וציבוריים. השימוש בארנק דומה לזה של האי מייל שלנו, הוא כולל כתובת ניתנת לשיתוף וכן מפתח פרטי אשר משמש כסיסמא.

White Paper:

נייר לבן הוא דו”ח או מדריך המנוסח באופן תמציתי ונועד להציג נושא מורכב באופן פשוט ונהיר. המסמך מספק מידע רלוונטי וכן מספק פתרונות לבעיות ונתונים חיוניים לצורך קבלת החלטות. זהו מסמך אינפורמטיבי המונפק על ידי חברה במטרה לקדם ולהדגיש את פתרונותיה עבור לקוחות או משקיעים. בעולם בקריפטו, לכל מטבע קיים White Paper ספציפי שלו.

חוזה חכם:

חוזה הנשען על פרוטוקול דיגיטלי על גבי רשת האינטרנט. מטרת החוזה החכם היא לאפשר יעילות, פונקציונליות ומהירות מקסימליות והוא נועד להוות תחליף להסכמים על גבי נייר המוכרים כיום ולהעבירם לרשת בצורה שקופה ואמינה העומדת ברגולציה.

פיאט:

הכסף כפי שהוא מוכר לנו כיום. זהו כסף בגיבוי ממשלתי דוגמת השקל, הדולר או היורו. מקור השם הוא מהשפה הלטינית ומשמעותו “כך יהיה” – אמרה המיוחסת למלכים. זהו מטבע ללא ערך פנימי, אלא ערכו נקבע על ידי הממשלה או כאשר ישנה הסכמה של שני הצדדים עליו.

אקסצ’יינג’ (Exchange):

החלפה של מטבעות דיגיטליים אשר יכולה להתבצע באמצעות חברות חלפנות או בורסות מתאימות. פעולת החלפנות יכולה להתבצע על גבי אתר אינטרנט כאשר בעבר חברות היו מגייסות כסף באמצעות מניות בבורסה וכיום ניתנת האפשרות לגיוס הון באמצעות הנפקת והחלפת מטבעות דיגיטליים. אקסצ’יינג’ היא פלטפורמת זירת מסחר המתוחזקת על ידי חברות פרטיות ומאפשרת לסוחרים פרטיים ומקצועיים לסחור במטבעות קריפטו ולהמירם לכסף פיאט תוך חשיפה מינימלית לטכנולוגיה.

קוד פתוח:

מושג מעולם התוכנה אשר מציין כי המקור שלה הינו פתוח, נגיש וחופשי לשימוש לכל. הקוד הפתוח מאפשר ביצוע שינויים והפצתם המחודשת לכל המשתמשים. זוהי שיטת פיתוח המאפשרת לכל מי שחפץ בכך, יכולת לקחת חלק בפיתוח התוכנה ולשפרה. פיתוח תוכנה בעלת קוד פתוח מאפשר למתכנתים לפתח יחדיו באופן משותף וללא ניהול ריכוזי.

מבנה נתונים מבוזר:

דרך לאחסון נתונים במחשב באופן לא ריכוזי. המבנה מאפשר שימוש יעיל ונוח בנתונים מבלי שאלה יהיו בבעלות או ברשות של גורם אחד. אחסון הנתונים עושה שימוש בזיכרון המחשב ובטבלאות בסיסי נתונים ומבנה הנתונים המבוזר מספק הפשטה והבנה פשוטה שלהם. מבנה הנתונים כולל אלגוריתם ייעודי המספק מענה לצורך באחסון נתונים ויכולת אחזור שלהם.

מפתח ציבורי:

מחרוזת ארוכה הכוללת אותיות ומספרים אשר נועדה לספק יכולת אימות בעבור בעלות לכתובת הארנק. המפתח הציבורי הינו פונקציית Hash של כתובת הארנק היוצרת קשר מתמטי ביניהם.

מפתח פרטי:

מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים אשר מהווה את הקשר המתמטי בין ארנק דיגיטלי למטבעות המוחזקים בו. המפתח הפרטי הוא למעשה סוג של סיסמא הנדרשת לגישה למטבעות. המפתח הפרטי מהווה אמצעי להגנה על ההון שלכם במטבעות הקריפטו ונועד לספק גישה אישית בלבד לבעלי המטבעות בארנק. המשמעות והחשיבות של המפתח הפרטי היא רבה ובמידה ומישהו זר מניח את ידיו על המפתח הפרטי שלכם, הרי שהוא יכול לגנוב את המטבעות שבארנק.

מטבע מבוזר:

אמצעי תשלום אשר נוצר באמצעים טכנולוגיים ואשר ערכו אינו נקבע לפי ערך הסחורה או לפי קביעה של גוף מרכזי, אלא על ידי הסכמה בין רשת המשתמשים. רובם של המטבעות המבוזרים מבוססים על טכנולוגיית הבלוקצ’יין. מטבע מבוזר אשר מגדיר מערכת מבוזרת הכוללת מספר רב של משתמשים כולל פרוטוקול תקשורת ופרוטוקול קריפטוגרפי בין משתתפי הרשת. כל מטבע מבוזר דורש הכמה חברתית לגבי דרך השימוש בו וכמות המטבעות שבמחזור.

רגולציה:

הסדרה של פעילויות שונות במדינה, בחברה או בארגון באמצעות תקנות ,כללים, חוקים, צווים והוראות מנהל שונות, מדובר במערכת של פיקוח וחוקים.

אייר דרופ (Airdrop):

פרויקט בלוקצ’יין אשר מחלק טוקנים ומטבעות בחינם לקהילת המשתמשים שלו. התנאי היחיד להשתתפות באייר דרופ הוא החזקה של המטבעות הרלוונטיים בבלוקצ’יין על גביו מתבצע האייר דרופ. בחלק מהמקרים ישנן דרישות ותנאים נוספים כגון פרסום פוסטים או יצירת קשר בפורומים. הפרויקט מתקיים כאשר הצוות האחראי על הפעולה מתעד את מצב הבלוקצ’יין וכל משתמש אשר מחזיק במטבע או בסכום מסוים שלהם אשר הוגדר מראש, מקבל טוקנים בחינם.

באונטי (Bounty):

משימות, עבודות ומטלות או פרויקטים אשר נוצרו בידי מפתחי מטבעות. במידה והמשתמש השלים את המשימה, הוא מקבל תגמול בצורה של מטבעות. מדובר במטלות שלרוב אינן מורכבות מדי ולא כוללות בדרך כלל יכולת תכנות. הבאונטי היא שורה של משימות אשר המפתחים אינם יכולים לעשות בעצמם או שאין להם את הזמן הדרוש לכך.

גיבוב:

פונקציה חד כיוונית אשר ממירה קלט באורכים משתנים לפלט באורך קבוע אשר הוגדר וידוע מראש. פונקציית הגיבוב הקריפטוגרפי מתוכננת באופן שבו כל שינוי בקלט יביא לשינוי משמעותי בפלט.



חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחיות המשתמש/ת בלבד.

מצאת טעות? כתוב לנו

מצאת טעות? כתוב לנו