שווי שוק כולל :
שווי שוק ביטקויין :
שווי שוק לייטקויין :
מחיר ביטקויין :
Bitcoin SV
( ביטקויין קאש אס.וי )
שווי שוק
מחזור 24 ש
מטבעות
דרוג

ביטקויין קאש אס וי – כל מה שרציתם לדעת

ב-15 בנובמבר 2018 נכנס עולם נכנס לסחרחורת שעוד לא ברור איך יצא ממנה. זה לא המשבר הראשון שראינו בשנה האחרונה. למעשה, מאז דצמבר 2017, אז מחיר הביטקוין זינק לשער לא סביר של 20,000 דולר, אנו עדים ללא מעט טלטלות ותנודות שהמגמה הכללית שלהן השנה היתה כלפי מטה. על הסערה הנוכחית אחראי המטבע ביטקוין קאש. הביטקוין קאש מדורג במקום החמישי בדירוג מטבעות הקריפטו, זה הופך אותו לשחקן חזק. אבל הוא גם שחקן יחסית חדש שעד חודש אוגוסט 2017 לא היה קיים. מנגד, גם מי שלא בקי נורא בתחום הקריפטו יכול לנחש מה הייחוס של המטבע, אחרי הכול השם ‘ביטקוין קאש’ כולל את השם ‘ביטקוין’.

היסטוריית הפיצולים של הביטקוין

הנה תזכורת קטנה עבור מי שלא מכיר את פרטי הסיפור: הביטקוין שנוצר ב-2009 הוא אמנם המטבע הכי חזק ודומיננטי בשוק, אבל הוא רחוק מלהיות מטבע מושלם. כשייצרו את הבלוקצ’יין של רשת הביטקוין, לבלוקים היה גודל צנוע של 1 מגה ביט. בין אם מדובר בחוסר הערכה של העתיד או באילוץ של רגע, בלוק בנפח הזה מאפשר אימות של 7 עסקאות בשנייה. בימים הראשונים אף אחד לא חשב שזאת בעיה, אחרי הכול 7 עסקאות בשנייה הם 420 עסקאות בדקה וזה נשמע הרבה. רק שהימים עברו, הביטקוין הפך להצלחה ומהר מאוד התברר ש-420 עסקאות בשנייה זה כלום. הפקקים התחילו. בהתחלה לפרק זמן בהחלט נסבל של שלוש או ארבע דקות, בהמשך הדקות התארכו לשעות, שהתארכו לימים והאסימון נפל – ביטקוין יש לנו בעיה. לקראת שנת 2014 מפעילי הרשת הבינו שצריך לעשות שינוי. הבעיה היא שביטקוין אינו ארגון מסודר והיררכי, זו רשת מבוזרת שאמורה להתנהל באופן דמוקרטי, אבל בגלל שאין מנגנון יעיל לקבלת החלטות הדמוקרטיה הזו מתנהלת יותר כמו ‘אנרכיה’. למרות שהנושא עמד גבוה בסדר היום התוצאה היתה שיתוק. לבסוף אחרי יותר משנתיים של דיונים עמדה על הפרק הצעה לשדרוג. ההצעה  היתה יחסית רכה ונקראה Segwit2X, היא נועדה להתבצע בשלבים ולהגדיל את הבלוקים ל-4 מגה ביט. מרבית המשתמשים תמכו בהצעה והיא אכן התקבלה. רק שהיה פלח אחד משמעותי שדרש פתרון יותר דרסטי והגדלה של הבלוק מיידית ל-8 מגה ביט. אנחנו מדברים על הכורים. חשוב להבין שהכורים של 2017 זה לא הכורים של 2009. הכרייה הפכה לעסק יקר, הכורים הקטנים נעלמו והופיעו תאגידי הכרייה שריכזו בידיים המון כוח – תרתי משמע. המשאב הכי יקר של רשת מבוזר הוא כוח הגיבוב – זה המפתח לאימות עסקאות. כמה תאגידי כרייה חברו יחד והגיעו למסקנה שהם יכולים לעשות את זה בעצמם יותר טוב. התוצאה היתה פיצול פיזי של הרשת, שהוביל לפיצול המטבע ולצד הביטקוין הופיע כמעט בין לילה הביטקוין קאש. רבים חזו שהביטקוין קאש יתרסק וייעלם. זה לא קרה. אמנם ביחס לביטקוין הביטקוין קאש שמר על שער צנוע, ועדיין, הוא הפך לשחקן לגיטימי. כחלק מהחזון שלו הוא מראש נועד להיות הרבה יותר דינמי מבחינה טכנולוגית ולכן עם היווסדו תוכננו לו ‘פיצולים’ בכל חצי שנה. טכנית, כדי לבצע עדכון צריך לבצע פיצול, אבל הפיצולים האלה היו פיצולים של המטבע עצמו, הם התבצעו פעמיים במהלך השנה ולא שמעתם עליהם, כי הם עברו בשלום ונועדו למטרות טכניות. גם הפיצול הנוכחי של ה-15 בנובמבר נועד להיות פיצול כזה, אבל משהו השתבש בדרך והוא הפך למשהו שונה לגמרי.

‘פייק סטושי נאקומוטו’ עושה בלגן

בדצמבר 2015 יצא מגזין הטכנולוגיה WIRED בסקופ אדיר – נחשפה זהותו האמיתית של ממציא הביטקוין סטושי נאקומוטו. האיש שנטען שהוא סטושי נאקומוטו האגדי היה מהנדס מחשבים ויזם אוסטרלי בשם קרייג סטיבן. על פניו הסימון של סטיבן לא נראה מופרך, היה לו רקורד טכני והוא מוכר כפעיל קריפטו. בהמשך הוודאות התגברה כאשר סטיבן עצמו אישר את הטענה ואפילו הציג חתימות דיגיטליות שמקורן בבלוק מספר 1 של הביטקוין. זה נראה כמעט סגור ואז הופיעו סדקים בסיפור ועלו טענות ש’ההוכחה’ שסיפק ניתנת לזיוף די בקלות. קרייג סטיבן מעולם לא חזר בו מהטענה, אבל הוא הפסיק לעסוק בכך ונמנע מלהציג הוכחות נוספות בהמשך. יש עדיין אנשים שחושבים שהוא סטושי ונמנה על חבורת המייסדים של ביטקוין, אבל הרוב לא מאמינים לגרסה הזו והוא מוכר היום בעיקר בכינוי – “פייק סטושי נאקמוטו”. למה אנחנו מספרים עליו ואיך זה קשור לפיצול האחרון בביטקוין קאש? ובכן, פייק סטושי הפך לסוג של סלב, וכמו שציינו גם בצד הטכני והעסקי של הקריפטו לא מדובר בקוטל קנים. סטיבן החליט למקד את הפעילות שלו בביטקוין קאש וחבר למולטי מיליונר בשם קלווין אייר שהוא במקרה הבעלים של CoinGeek אחת מחוות הכרייה הגדולות בעולם. גם לפני שסטיבן קרייג נכנס לתמונה היו מחנות בתוך ביטקוין קאש שבראשן תאגידי כרייה שונים – אבל למרות ששררה יריבות ההחלטות התקבלו באופן ענייני. סטיבן קרייג הגיע כשחקן שלישי והפר את האיזון. הוא התנגד סיסטמטית לכל הצעה ופחות או יותר הכריז שבפיצול הבא הוא מתכוון לפצל את המטבע ולהוביל אותו לפי החזון המקורי של סטושי נאקומוטו, או במילים אחרות לפי החזון של קרייג סטיבן. למטבע החדש יקראו ביטקוין קאש SV. מאיפה ה-SV? ראשי תיבות של Satoshi Vision. לא פחות ולא יותר.

מלחמת הגיבוב

כך הפיצול שתוכנן ל-15 בנובמבר כדי לערוך עדכון ברשת, הפך לפיצול ממשי בו המשתמשים (ולייתר דיוק תאגידי הכרייה) התייצבו כל אחד לצד מחנה שהחליט שהוא הביטקוין קאש האמיתי. מחנה אחד הונהג על ידי רוג’ר וייר, מהאנשים שהובילו לפיצול הראשוני מביטקוין שהוביל ליצירת ביטקוין קאש; וייר חבר לג’יאן וו המייסד של תאגיד הכרייה Bitman והם כינו את הפרויקט ביטקוין קאש ABC; בראש המחנה השני עמדו ה’פייק סטושי’ קרייג סטיבן וקלווין אייר הבעלים של תאגיד הכרייה CoinGeek. שני הצדדים, במה שנראה נכון לעכשיו הנחה לא בהכרח נכונה, ראו במאבק הזה משחק סכום אפס שיוכרע באמצעות כוח. בתחום הקריפטו כשאנחנו מדברים על כוח אנחנו מתכוונים, בדרך כלל, ל’כוח גיבוב’ (Hashing), שהוא הדלק של כל פלטפורמה קריפטוגרפית ומאפשר לה לבצע אימות של עסקאות (שמתורגם לגמול מטבעות לכורים). במילים אחרות כל מחנה ניסה להעמיד מקסימום כוח מחשוב לפרויקט שלו, וההנחה היתה שמי שיכרה יותר בלוקים בקצב יותר גבוה ייתפס בתור הביטקוין קאש הלגיטימי ואילו השני בסוף ייעלם. כשהגיע ה-15 בנובמבר ‘מלחמת הגיבוב’ נפתחה במלוא עוזה. הניצחון הסמלי הראשון נרשם לזכות אנשי ה-ABC כאשר הם היו אלה שכרו את הבלוק הראשון. לאורך ארבעת הימים הראשונים הם שמרו ואף הגדילו את היתרון, וחשוב יותר – הבורסות וזירות המסחר הגדולות הכירו בביטקוין קאש ABC בתור ‘הביטקוין קאש האמיתי’ וזכו לשמור על סמליל ה-BCH. מבחינת רבים הקרב נראה גמור.

הערך של ביטקוין קאש SV מתחיל לעלות

באופן טבעי עוד לפני שהפיצול יצא לדרך, שער הביטקוין קאש, שערב המשבר ב-7 בנובמבר עוד חצה את רף 600 הדולר ליחידה צלל לשער של פחות מ-190 דולר. מנגד, ב-16 בנובמבר, היום הראשון בו הופיע הביטקוין קאש SV בזירות המסחר הוא נסחר סביב שער של כ-85 דולר ליחידה. אבל מרגע שמגמת מלחמת הגיבוב הפכה לברורה שערו החל לצנוח עד שב-23 בנובמבר הוא צנח אל מתחת ל-39 דולר והיה נראה שהקרב הוכרע. אבל אז קרה דבר מוזר. המטבע החל להתאושש ובתוך כמה ימים הוא תיקן את ההפסד והגיע לשער יפה של 120 דולר ליחידה. פתאום החלה לחלחל ההכרה שאולי שתי הפלטפורמות יצליחו לשרוד במקביל. קרייג סטיבן אמנם הכיר בכך שה-SV הוא לא הביטקוין קאש, במקום זה הוא מתייחס למטבע כאל החזון האמיתי של סטושי וטוען שהוא הביטקוין של העתיד. מאחר שהכול מאוד טרי והדברים מתפתחים ברגע זה ממש, קשה לדעת איך ייראה העתיד של VS. נכון לרגע זה הוא ביצע תיקון כלפי מטה משער השיא של 120 דולר ונסחר בשער של 94 דולר ליחידה, זה כמובן נכון לכתיבת שורות אלה, ב-29 בנובמבר 2018, בקושי שבועיים אחרי הפיצול. בינתיים המטבע לא התרסק, למרות שכרגע כוח הכרייה שמוזרם כדי להחזיק אותו עולה יותר מערך המטבעות החדשים שנכרים וזו בעיה. התקווה (של סטיבן ואייר) היא ששער המטבע יעלה ואז הכרייה תהיה רווחית. העובדה שהוא הגיע לסוג של יציבות היא סימן טוב. מנגד, העובדה שהמטבע הזה מאוד מזוהה עם קרייג סטיבן, שבלי קשר לפרשת ‘פייק סטושי’, בשל ההתנהלות הדווקאית שלו הפך לאחד האנשים הכי שנואים בקהילת הקריפטו – כנראה לא תועיל לסיכויי ההצלחה של הביטקוין SV.

מה צפוי לביטקוין קאש SV?

עם הזמן נגלה אם ביטקוין קאש SV יצליח, ישרוד או יתרסק. אבל למהומה הזו יש כבר השלכות רחבות יותר. מי שעוקב אחר הביטקוין בחודש האחרון יודע שהמגמה שלו אינה חיובית. אחרי שרוב השנה הוא שמר על שער פחות או יותר יציב ונמכר בסביבות 7,000 דולר ליחידה, מאז שהפיצול בביטקוין קאש עלה על סדר היום הוא איבד עשרות אחוזים מערכו וצלל אל מתחת ל-4000 דולר. איך זה קשור? אף אחד לא אוהב חוסר יציבות וכאשר בפלטפורמות שחולקות את הטכנולוגיה של ביטקויון יש כזה חוסר יציבות זה פוגע גם בערך שלו, וכמובן בערך של עשרות האלטים ששערם מושפע או נגזר משערו.

חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.

מצאת טעות? כתוב לנו