טרון ואת’ריום – מה ההבדלים?
בשבועות האחרונים הפלטפורמה של טרון (TRON) עושה בהצלחה את צעדיה הראשונים ואף מציגה ביצועים. זה הזמן לראות אם היא אכן מקיימת את ההבטחה לתת פייט לאת’ריום.
את’ריום לטרון – השראה או העתקה?
את’ריום שינתה את תחום הבלוקצ’יין בכמה מובנים. במובן הישיר היא יצרה פלטפורמה שאיפשרה למיזמי קריפטו חדשים לקרום עור וגידים. במובן העמוק יותר היא הכניסה את ‘החוזים החכמים’ למגרש הבלוקצ’יין והגדילה את הפוטנציאל של הבלוקצ’יין למשהו הרבה יותר רחב מ’אמצעי תשלום מבוזר’. האת’ריום מציעה אקו סיסטם שלם ומוכיחה שרשת כזו יכולה באמת להתקיים.
הרעיון ליצור רשת מחשבים עולמית עם קוד תוכנה פתוח מבוסס בלוקצ’יין שינה לחלוטין את עולם הקריפטו ומהר מאוד קמו לו מתחרים חדשים שזממו לעשות את אותו הדבר. צחוק הגורל שרוב המתחרים האלה עשו ועושים את צעדיהם הראשונים על רשת האת’ריום והדוגמה הכי בולטת היא טרון.
טרון אמנם מבדלת את עצמה כפלטפורמת בלוקצ’יין לצורכי פנאי ובידור, אבל ההגדרה הזו יחסית גמישה, וסביר להניח שמרבית האפליקציות המבוזרות המצליחות יקבלו כרטיס כניסה. אחרי הבידול הזה קשה שלא לראות את הדמיון לאת’ריום. בסוף מדובר בפלטפורמה להרצת אפליקציות מבוזרות ולגיוס המונים, המטבע שלה, ה-,TRX משמש כדרך לתגמל כורים ולשלם עמלות, והאקו-סיסטם שלה מאפשר למתארחים על הפלטפורמה להפיק את הטוקן הפרטי שלהם, קצת כמו שה-TRX עצמו היה מבוסס על ה-,ECR-20 הטוקן הסטנדרטי של האת’ריום. המלעיזים יאמרו שגם הקוד של הרשת דומה מאוד לזה של את’ריום. מצד שני, אנחנו חיים בעידן הקוד הפתוח, בו לכל אחד שמורה הזכות לקחת טכנולוגיה, לשפר אותה ולעשות ממנה משהו קצת אחר. למעשה, זה בדיוק הרציונל שעמד מאחורי הקוד הפתוח וזה בדיוק מה שעשו בטרון.
האם הטרון הוא את’ריום משופר?
כאמור, טרון אינו המיזם הראשון שמצהיר שהוא פה בשביל להמציא את הגלגל מחדש ולהחליף את את’ריום; אבל הוא אחד הראשונים שהצליח להתנתק בהצלחה מפלטפורמת האת’ריום ולהתחיל את צעדיו הראשונים. לכן הוא מיזם מעניין, האנשים מאחוריו רציניים וסכום הכסף שגויס בשעתו (כשבעים מיליון דולר בהנפקת ICO) נותן לו אפשרות באמת לבנות את הפלטפורמה ולעמוד ביעדים ונתוני ביניים מצוינים.
קחו למשל את אפליקציית ההימורים המבוזרת TRONbet שהושקה רק לפני חודש וחצי, באוקטובר האחרון. ביום הראשון להשקה כבר היו לה 10,000 משתמשים והמספרים רק מזנקים וכבר עברו מזמן את רוב האפליקציות על האת’ריום. ולא מדובר רק בתחרות פופולריות. כזכור, אחת הבעיות של האת’ריום היו הפקקים שהצטברו ברשת והקשו על התפקוד ובפועל לא אפשרו לאפליקציות משחק פופולריות באמת לזרום ולעבוד. כרגע, עושה רושם שבטרון פתרו את הבעיה הזו. גם פה הנתונים לא משקרים. נכון להיום באפליקציות של טרון נרשמות למעלה מ-550,000 פעולות/העברות ביום, תמונת המצב באת’ריום היא של פחות מ-10,000. כך שבהיבט הזה התמונה העולה מטרון בהחלט מעודדת.
מוקדם להספיד את האת’ריום
אין ספק שלאת’ריום הייתה שנה איומה, שבסופה איבדה את המקום השני בדירוג המטבעות הקריפטוגרפיים. על פניו עושה רושם שהפלטפורמה של טרון אכן יעילה יותר. אבל צריך לזכור שחלק מהבעיות של את’ריום קשורות לגודל שלה ויהיה מעניין לראות איך טרון מתמודדת עם ענייני Scalability כשיהיו בה יותר אפליקציות. את’ריום בהנהגת ויטליק בוטרין היא גם לא ארגון שקופא על שמריו, שיפורים נעשים כל הזמן וחשוב מזה – מדובר באימפריה שנושאת על גבה עשרות מיזמי קריפטו עם מטרה משותפת להצליח. גם אם חלקם, כמו למשל טרון, רואים את עצמם כפלטפורמות מתחרות, רובם מבינים את חשיבותה כגורם יציב ומייצב באוקיינוס הקריפטוגרפי.
חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.