- דף הבית
- Factom

( פקטום )
מאחר שרשת הבלוקצ’יין הראשונה – הביטקוין, עשתה שימוש בטכנולוגיה כדי ליצור מטבע דיגיטלי, בשנים הראשונות השימוש הזה נתפס כייעוד העיקרי שלה. בהמשך, היה מי שזיהה שלטכנולוגיית הבלוקצ’יין עשויים להיות שימושים רבים ורחבים בהרבה. הגורם הבולט הראשון שלקח את הטכנולוגיה לכיוונים אחרים היתה רשת האת’ריום שגם הציגה לעולם את ‘החוזים החכמים’. היום כבר פועלים במגרש כמה גורמים שרותמים את הבלוקצ’יין לשימושים אחרים, פקטום (Factom) היא אחת המעניינות בהם.
לטכנולוגיות הבלוקצ’יין יש כמה תכונות שהופכות אותה למעניינת עבור יזמים ומפתחים. לעניינו, התכונה המעניינת ביותר היא שלא ניתן למחוק מבלוקצ’יין מידע או לשכתב אותו לאחור. זה הופך את הטכנולוגיה לאידיאלית עבור שמירה מאובטחת של דאטה שכוללת מנגנון בילט אין נגד זיופים.
כבר ראינו פלטפורמות בלוקצ’יין שמציעות שירותי אחסון ואחזור מידע כסוג של שירות. ראינו לא מעט יוזמות מקומיות שהשתמשו בבלוקצ’יין כמערכת רישום מאובטחת בלתי ניתנת לזיוף. חלק מאותן נעשו על ידי מדינות, כמו למשל ממשלת אסטוניה שהעבירה את מרשם התושבים של המדינה לפלטפורמת בלוקצ’יין, או דנמרק שהעבירה את מנהל הקרקעות הלאומי לפלטפורמה כזו. לזכותה של פקטום ייאמר שבהיבט הזה של ‘בלוקצ’יין כשירות’, היא הולכת רחוק יותר ובאופן מובחן יותר משעשו גורמים אחרים.
בחזון של פקטום היא תספק מגוון שירותי ניהול מידע מאובטח לפלחים שונים. לכל סגמנט תבנה פקטום מערכת ייעודית לסגמנט אחר ואת המערכות האלה החברה תשווק לגופים וארגונים רלוונטיים.
כשמדברים על הפלטפורמה של פקטום כדאי לציין עוד פיתוח טכנולוגי שמוטמע בה – ‘החוזים החכמים’. גם את האספקט הטכנולוגי הזה כבר פגשנו בפלטפורמות קודמות (עיין ערך את’ריום), אבל פקטום עושה בכלי הזה שימוש שגם אם אינו חדשני הוא בהחלט מעניין.
בפקטום החוזים החכמים משמשים עוד כלי לרכישת אמון. חלק ממה שהמערכת של פקטום יודעת לעשות זה אימות של מסמכים באמצעות הצלבה של מידע קודם.
‘חוזה חכם’ לא נורא שונה מהחוזה המשפטי שאנחנו מכירים בחיי היום-יום. מדובר במערכת של התניות שכאשר הן מתקיימות מתבצעת פעולה. באמצעות ‘חוזים חכמים’ יכולה המערכת של פקטום לבצע אותנטיזציה ואשרור של מסמכים באופן אוטומטי, כי בסופו של יום המידע המאומת שנאגר בבלוקצ’יין יכול לשמש כלי אימות מוצלח ואמין יותר מכל נוטריון.
המוטו של הרשת מדבר על הגינות ואמינות, באופן פרדוקסלי הדרך שלה להגיע לתוצאה הזו היא פשוט לסלק את המרכיב האנושי מהמשוואה.
פקטום היא אמנם רשת אורגנית עם קוד משלה ובלוקצ’יין משלה, אבל היא גם מחוברת לרשת הביטקוין ופועלת כרשת לוויין, עובדה זו מספקת לה הגנה ומאפשרת לעסקים והארגונים להם היא מספקת תשתית ושירות להיות נגישים מאוד לרשת הביטקוין וליתרונות המוניטריים שלה ובאותה נשימה לא להיות מושפעים מהאיטיות שלה. גם המערכת של פקטום מתבססת על בלוקצ’יין רזה. המידע עצמו מעובד מחוץ לבלוקצ’יין ורק התיעוד הסופי שלו מופיע על הבלוקצ’יין עצמו ומתפקד כסוג אינדקס.
בשונה מפלטפורמות אחרות פקטום אינה מתיימרת לספק שירותי אחסון – היא ממוקדת בעסק של יצירת אמון ויומנים מאובטחים. כאן, שווה להיזכר בהבטחה הגדולה שהיא מציעה. במציאות שפרטיות של מאות מיליונים נפגעת בגלל רשלנות של רשתות לא מבוזרות, כמו שרק לאחרונה ראינו בפרשת קיימברידג’ אנליטיקה ולפני כן בגניבות ענק של מידע משרתים של חברות אשראי וגורמים אחרים ברשת שהתרשלו בשמירת מידע רגיש של לקוחות, פקטום מציעה פתרון חצי מבוזר (הטכנולוגיה מבוזרת, אבל המערכת עצמה נשלטת) שמבטיח דליפת מידע, זיוף מידע או הסתרת מידע. מבחינת ארגונים שמתמודדים עם אתגרים של אבטחה, הצלבה ואחזור מידע פקטום פותחת אופציה אטרקטיבית.
כמו פלטפורמות רבות אחרות היא טרם הבשילה באופן מלא, אבל כשבוחנים את השירותים שהיא כבר הספיקה להשיק יש מקום לאופטימיות. המוצר הראשון שכבר עובד נקרא Factom Harmony שהוא מערכת בלוקצ’יין ייעודית לניהול ורישום משכנתאות.
הונאות נדל”ן הן עדיין תופעה שכיחה ותהליכי לקיחה ורישום של הלוואות משכנתא עשויים להיות מתישים ומורכבים – מערכת ‘הרמוני’ של פקטום מפשטת מאוד את התהליך (בעיקר עבור הגופים שנותנים את המשכנתא) ועשויה למנוע הונאות ובעיקר סיווג לא נכון של סוג המשכנתא. למה זה חשוב? בשביל לענות על השאלה הזו אפשר לחזור ולהיזכר במשבר הסב-פריים שפקד את ארצות הברית בשנת 2008. במשך שנים בנקים אמריקאיים מכרו משכנתאות בסיכון גבוה בהיקפים אדירים וגיבו את עצמם באג”ח שמכרו לציבור. רבים מקוני האג”ח לא ידעו שהוא מייצג הלוואות סב-פריים (הלוואות בסיכון גבוה) ושהעסק התמוטט הוא גרר מגדל קלפים שלם – קונים לא עמדו בהחזרים, הבנקים עיקלו את הבית שהתבררו כשווים הרבה פחות מההלוואה והאג”ח של המשקיעים נמחק. במציאות בו הבנקים היו מנהלים את המשכנתאות שלהם במערכת כמו ‘פקטום הרמוני’ יש מצב שהפרצות היו מתגלות בשלב הרבה יותר מוקדם וחלק מהמשבר היה נחסך.
בהנחה שאנחנו מאמינים לאנשים של פקטום (ואין סיבה לא להאמין), ההרמוני היא רק הסנונית הראשונה בשורה ארוכה של מוצרים שפקטום מפתחת עבור השוק המוסדי: פתרונות בלוקצ’יין ייעודיים למערכות בריאות, פתרונות בלוקצ’יין ייעודיים לבנקים ומערכות פיננסיות ועוד קשת שלמה של תחומים ונישות שניהול מידע על בלוקצ’יין יכול לטייב.
פתרון קונקרטי נוסף שפקטום מספקת כבר היום הוא שיתוף פעולה שלה ושל חברת Linxens – יצרנית מובילה של שבבים ותגי זיהוי חכמים. Linxens התאחדה לאחרונה עם Smartrac ההולנדית שהיא הספקית המובילה בעולם של שבבים לדרכונים חכמים, וביחד, החברה הממוזגת היא היום הגורם המוביל בעולם בייצור ופיתוח מוצרים בטכנולוגיית RAFID (Radio-frequency identification) תגי זיהוי באמצעות גלי רדיו שהם היום התגים החכמים הכי נפוצים בעולם. למה אנחנו מספרים לכם את כל זה?
כי כאשר חברת הענק הזו, שהמחזור השנתי שלה כפול מהשווי הנוכחי של פקטום, חיפשה שותף לפיתוח תגים חכמים בלתי ניתנים לזיוף שהדאטה שלהם מתועדת על רשת בלוקצ’יין, הם בחנו הרבה מאוד פלטפורמות ובסוף בחרו בפקטום. התוצאה היא מוצר שנקרא dLoc.
dLoc הנו שבב חכם שניתן לאחסן עליו סוגים שונים של מידע, ברגע שמעלים את המידע על השבב הוא מגובה על הבלוקצ’יין והלקוח יכול להחליט לימי יש הרשאה לראות את המידע (משקיפות מלאה לכולם ועד לבעלי אישור פרטני), המערכת הזו מאפשרת גיבוי מיידי של מצב בשטח (מלאי, בדיקות רפואיות, תעודות משלוח, שינוי בעלות וכו’) אל הבלוקצ’יין ובכך להוות מנגנון חכם לאימות מידי.
dLoc הוא המוצר המוביל בעולם שמחבר בין ממשקים בעולם הממשי לפלטפורמת בלוקצ’יין וכבר היום מחולל מהפכה בסקטורים רבים שאימצו אותו. עבור פקטום יש לו משמעות כפולה ומכופלת, הוא גם מנוע הכנסות ישיר, ובזכות שיתוף הפעולה עם Linxens הרשת הפכה לסוג של מונופול בתחום. בנוסף, הגב הכלכלי של Linxens נותן לפקטום רוח גבית בקרב המשקיעים.
Linxens אינה הגוף היחיד עמו יש לפקטום שיתוף פעולה אסטרטגי. נכון להיום הרשת חתומה על חוזים לספק פתרונות ושירותים עם ‘המחלקה לביטחון לאומי בממשל האמריקאי’ (Department of homeland security), עם קרן הפיתוח של מלינדה וביל גייטס והיד עוד נטויה.
כדי לרכוש שירותים על הרשת ולבצע פעולות יש לרשת מטבע שנקרא Factoid (פקטואיד) או בקיצור FTC. ה-FTC משמש כדלק עבור המערכת ונחשב גם כמטבע קריפטו מוכר שניתן לסחור בו במרבית בורסות הקריפטו הגדולות.
בכל חודש מיוצרים 73,000 Factoids חדשים, זה אולי נראה הרבה, אבל למעשה בגלל העובדה שהמטבע חיוני עבור ביצוע פעולות (לארגונים והגופים שמשתמשים בפלטפורמה) הביקוש גובר ובקצב הנוכחי סביר מאוד שנראה עליה קבועה במחיר ה-FCT בתקופה הקרובה ונכון להיום מדובר באחד המטבעות המסקרנים ביותר עבור משקיעים. בעולם הקריפטו אף פעם אי אפשר להיות בטוחים. אבל בהחלט שווה לשים עין על פלטפורמת הפקטום ומטבע ה-FCT.
חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.