שווי שוק כולל :
שווי שוק ביטקויין :
שווי שוק לייטקויין :
מחיר ביטקויין :
Steem
( סטים )
שווי שוק
מחזור 24 ש
מטבעות
דרוג

סטים – כל מה שרציתם לדעת

מה שהתחיל בשנת 2009 עם הביטקוין כטכנולוגיה שנועדה לתת מענה ספציפי שיאפשר הצגת מטבע דיגיטלי מבוזר, התפתח לפלטפורמות שמאפשרות פיתוח וסחר של אפליקציות מבוזרות, חסינות מזיוף של רישום וניהול מידע כמו גם יישומים נוספים. אבל Steem (או בעצם Steemit) מביא למגרש משהו חדש לגמרי – רשת חברתית מבוססת בלוק’ציין.

 

STEEMit – רשת חברתית מבוססת בלוקצ’יין

Steem הוא המטבע (בעצם, אחד המטבעות ועל כך נפרט בהמשך) של פלטפורמת בלוקצ’יין בשם Steemit ששונה מכל פלטפורמה אחרת שהכרנו – היא לא מיועדת לסחר או פיתוח אפליקציות, היא מיועדת לשיתוף תוכן ואינטראקציות בין אנשים. או במילים אחרות: Steemit היא בראש וראשונה רשת חברתית.

דמיינו רשת חברתית שיש בה עמוד פרופיל אישי שמאפשר להעלות פוסטים או לשתף סרטים שלכם בלייב סטרימינג כמו בפייסבוק, להעלות סרטונים (או לצפות בהם) כמו ביוטיוב, ושהרשת כוללת סקציות לפי נושאים וכל הפיד מאורגן לפי העדפות של הגולשים כמו ברדיט. השילוב הזה מהווה, פחות או יותר, תיאור נאמן של Steemit – רק שכל זה קורה בסביבה מבוזרת על גבי בלוקצ’יין.

 

היתרונות של רשת חברתית מבוזרת

למה בכלל צריך ‘רשת חברתית מבוזרת‘? מי שמצייץ בטוויטר או מפרסם פוסט בפייסבוק רוצה שישמעו אותו, זה לא שהוא חושף את מספר כרטיס האשראי שלו בפומבי, אבל למעשה, זה לא נורא רחוק מזה. פרשת קיימברידג’ אנליטיקה לימדה אותנו שגם מאחורי חידון קליל בפייסבוק מסתתר לפעמים גוף פחות סימפטי שלומד אותנו וכורה מידע. ברשת חברתית מבוזרת הדבר הזה לא היה יכול להתבצע בסתר.

 

ברגע שהרשת מבוזרת היא נמצאת בכל מקום ובשום מקום, היא קיימת על המחשבים של המשתמשים שלה שגם מעניקים לה את כוח המחשוב ומשחררים אותה מהתקורות שיש לרשתות חברתיות ‘ריכוזיות’ כמו פייסבוק או אינסטגרם.

רשת כזו גם לא כבולה למודל מסחרי שמחייב אותה לסחור במידע או למכור שטחי פרסום על הפלטפורמה. אחד הדברים הכי בולטים (והכי נעימים) מבחינת המשתמש ב-Steemit היא העובדה שאין פרסומות – אין באנרים, אין פרסומות שמתחזות לתוכן ואין מלא הצעות שיווקיות שטורגטו במיוחד עבורכם בשולי המסך. ב-Steemit התוכן הוא המלך ושום דבר לא מפריע לכם בעין.

רוב האנשים נרתעים מטכנולוגיית בלוקצ’יין. מבחינתם מדובר בקונספט עתידני, לא לגמרי מבושל, נושא מורכב שרק מי שמתמצא בטכנולוגיה יכול לגשת אליו. ישנה תפיסה כי כל מגע עם רשת בלוקצ’יין דורש היערכות מיוחדת. הרי אפילו אקט טריוויאלי כמו שימוש במטבע ביטקוין דורש פתיחה של ארנק אלקטרוני. חייבים להודות שהתפיסה הזו אינה מופרכת, מי שאין לו רקע בתכנות כנראה לא ימצא את הידיים והרגליים על גבי רשת האת’ריום.

Steemit פתרה לחלוטין את הבעיה הזו, גם טכנופובים שהמילה ‘בלוקצ’יין’ מעלה להם את לחץ הדם ירגישו מאוד בנוח על הפלטפורמה הזו. הממשק של Steemit לא מרגיש שונה או פחות ידידותי מממשקים אינטואיטיביים של רשתות חברתיות אחרות, למעט פרט מהותי אחד שכבר הזכרנו – אין בו פרסומות ולכן התחושה ברשת יותר ‘שקטה’ ונעימה.

 

ממציא Steemit – דן לארימר

Steemit אינה מיזם הבלוקצ’יין בפרופיל גבוה הראשון שדן לארימר יזם. היא גם לא המיזם האחרון שלו. לארימר הוא מי שהקים (ונטש) את BitShare, מערכת מסחר מבוזרת וכשנה לאחר שהקים את Steemit עזב גם אותה והקים את רשת איאוס.

רבים מבקרים אותו על ההתנהלות הזו, אבל לארימר עצמו טוען שכל הפרויקטים שהוא יוזם נמצאים על אותו רצף, שהם אינם מתחרים אחד בשני אלא מהווים חלק מסביבת בלוקצ’יין מלאה שעובדת באופן אחר. מהבחינה הזו בהחלט ניתן למצוא קווים משותפים ואלמנטים שחוזרים בין המיזמים השונים שלארימר התניע.

 

פיתוח המטבע הדיגיטלי STEEM

וזה הזמן להציג את האינסנטיב הכי חזק שיש לרשת Steemit למשתמשים שלה: בניגוד לפלטפורמות בלוקצ’יין אחרות אין שום רף כניסה – לא צריך לפתוח ארנק, לרכוש החזקות ברשת ואפילו לא להפקיד עירבון. אפשר לפתוח חשבון ליהנות מהתוכן העשיר שיש לרשת להציע וכמובן להעלות תוכן משלכם, להצטרף לקבוצות דיון ולהחליף דעות. לא רק שזה לא עולה לכם כסף, אתם אפילו מקבלים על זה כסף!

כמעט כל רשת בלוקצ’יין מאפשרת למשתמשים והפעילים בה “להרוויח”. הדרך המוכרת ביותר היא הכרייה ושאר מנגנוני האימות שמפצים את המשתמשים שתורמים כוח מחשוב לרשת. גם ב-Steemit יש מערכת שמתגמלת כורים שתורמים לרשת כוח מחשוב – המטבע באמצעותו הרשת מתגמלת אותם נקרא STEEM. אבל רק רבע ממאה מיליון מטבעות ה-STEEM שהרשת מפיצה כל שנה מגיע לכורים, כי Steemit מאפשרת למשתמשים שלה להרוויח בדרך אחרת לגמרי. היא מתגמלת אותם על תוכן.

הייתם שמחים אם פייסבוק היתה נותנת לכם כסף על כל סטטוס שאתם מפרסמים? אם לייק שאתם מקבלים היה שווה כסף (שזורם ישר לחשבון שלכם ברשת)? זה מה שקורה ב-Steemit.

התכונה הזו הפכה את Steemit למאוד פופולרית בקרב אנשי הקהילה (ושנואה על אחרים ועל כך בהמשך), כמעט כל בלוגר קריפטו רציני פתח חשבון ב- Steemit ובאפליקציית ה-Dtube המקבילה של Steemit לאתר יוטיוב תוכלו למצוא הרבה מאוד סרטונים.

באופן טבעי חלק ניכר מהדיונים מוקדש לשוק הקריפטו ולזירות השונות, אבל יש גם סקציות על נושאים אחרים כמו משחקי רשת, ומי שיחפש יוכל למצוא ב- Steemit גם חתולים.

כבר הזכרנו שיש אספקט בולט בו Steemit מזכירה את רדיט, התוכן המרכזי שמופיע בפיד הוא תוכן שנבחר על ידי הגולשים. כלומר, האלגוריתם לוקח את התוכן האהוד והפופולרי ומציף אותו במקום בולט על חשבון תוכן אחר. הרציונל פה הוא פשוט והוא יוצא מנקודת הנחה שהתוכן האהוד ביותר הוא גם התוכן האיכותי ביותר ולכן הוא זכאי לתפוצה רחבה יותר. מנגנון התעדוף הוותיק הזה מוכר בעולם האינטרנט בצורה כזו או אחרת מאז שנות התשעים. גם רשת Steemit עובדת על עיקרון כזה. בערך.

תוכן אהוד יותר זוכה לתגמול גדול יותר ולפחות בתיאוריה זה אמור להניע אנשים להשקיע יותר בתוכן, כי ככל שהתוכן שלהם יהיה מעניין, עשיר, מקורי וזורם יותר (בקיצור איכותי יותר) הם יקבלו תגמול גבוה יותר. מנגנון כזה אמור להבטיח שרק תוכן מעולה יזכה לתפוצה יותר רחבה. הבעיה שזה לא בדיוק עובד כך. אמנם חברי הרשת הם הקובעים הבלעדיים איזה תוכן יוצג ויקבל תגמול, אבל לא מדובר במערכת שוויונית, כי Steemit היא אמנם רשת מבוזרת, אבל יש בה יסוד קפיטליסטי שעובד על פי העיקרון:  בעל המאה הוא בעל הזירה.

 

מטבעות נוספים ברשת Steemit

כבר הזכרנו ש-STEEM הוא לא המטבע היחיד על הפלטפורמה. לצדו יש ב- Steemit שני מטבעות נוספים לייעודים שונים. הראשון נקרא STEEM POWER (SP) וניתן לרכוש אותו ישירות באמצעות מטבע ה-STEEM. ל-STEEM POWER יש יעוד אחד: הוא מאפשר למי שמחזיק בו ‘להצביע’. מערכת דמוקרטית, בה הצעות מתקבלות לפי הצבעות משתמשים וכוחו היחסי של המצביע נקבע לפי גובה האחזקות שלו במטבע של הרשת, אינה דבר חדש. אבל ב- Steemitיש לזה משמעות ונראות חזקה יותר. לצורך העניין כל פעולה ברשת שקולה להצבעה ואם יש לכם יותר STEEM POWER יש לכם יותר אימפקט ואתם מקבלים תמורה גדולה יותר. במילים אחרות אם יש לכם יותר STEEM POWER כל פוסט שלכם נצפה על ידי יותר אנשים ומקבל יותר כסף, אפילו כל לייק שאתם נותנים שווה יותר למי שנתתם אותו מאשר לייק שניתן על ידי מישהו שאין לו הרבה החזקות של STEEM POWER.

חשוב לציין ש-STEEM POWER הוא מטבע פחות נזיל מ-STEEM. ברגע שפתחתם חשבון ב-STEEM POWER למעשה הקפאתם את הכסף למשך מינימום של 3 חודשים. זה מנגנון שנועד לייצר יציבות ורצינות מהמשתמשים והוא מונע מימושים מהירים. מי שרוצה להפשיר החזקות ב-STEEM POWER צריך להודיע מראש. בפועל יש קבוצה קטנה של ‘לווייתנים’ עם החזקות ענק ב-STEEM POWER והם נותנים את הטון ברשת, כך שלמשתמש חדש קשה מאוד להתבלט ולהיחשף (אלא אם ‘לווייתן’ דוחף אותו). חלק מהלווייתנים מנסים לפעול בהגינות אבל יש הרבה  עיוותים, כמו תוכן איכותי של משתמש חדש שמועתק על ידי ‘לווייתן’, המשתמש החדש מתוגמל באופן אפסי ואילו מי שהעתיק בלי רשות עשוי להרוויח מאות דולרים על השיתוף. רבים מרגישים שמהבחינה הזו הרשת פיספסה את יעודה ושיותר משאנשים באים ללמוד וליצור קשרים עם אחרים הם מתנהלים תוך חישוב מתמיד של ‘מה יוצא לי מזה’ ובמי לתמוך ובמי לא. אווירת הקליקות הזו הובילה לביקורת רבה וכמה בלוגרים מובילים שהרגישו שלא תוגמלו או קיבלו יחס הוגן, עזבו את הרשת.

 

האם כדאי להשקיע במטבעות STEEM?

ב- Steemitכמות מטבעות ה-STEEM מוכפלת בכל שנה. על פניו מצב כזה אמור לייצר אינפלציה ופיחות תמידי בערך המטבע. בינתיים, במה שמסתמן כסוג של הימור מחושב ש- Steemit לקחה, זה לא קורה. כי הגידול של הרשת יוצר ביקוש שמקדים את קצב שחרור המטבעות. אבל מאחר שסכנת אינפלציה מעוררת עצבנות בקרב המשקיעים Steemit יצרה פתרון שאמור להבטיח את כספם. אנחנו מדברים על המטבע השלישי שקיים בפלטפורמה ה-STEEM דולר (SBD).

זה מחזיר אותנו לדן לארימר, כי את המנגנון הזה הוא הביא מהפלטפורמה הקודמת שהוא פיתח, ה-BitShare. ב- BitShareלארימר יצר טוקן שנקרא USDT ומטרתו היתה לאפשר למשקיעים שחיפשו יציבות להיצמד לדולר. הרעיון היה שמאגדים חבילה של מטבעות BitShare בשווי דולר והם מומרים ליחידת USDT שאמורה לשמור על ערכה ולעקוב אחר שער הדולר האמריקאי. זה עבד, פחות או יותר, והאופציה הזו לשמור על הכסף בפני איום האינפלציה יובאה ל-Steemit בדמות ה-STEEM דולר. הסידור הזה אכן מרגיע את המשקיעים, למרות שביקושי ה-STEEM גם משפיעים על ה-STEEM דולר וכבר ראינו אותו נסחר ב-6 דולר ליחידה.

מטבע ה-STEEM עצמו רשם עליות של מאות אחוזים בשנה וחצי הראשונה לקיומו והגיע בינואר 2018 לשיא של יותר מ-7 דולר למטבע STEEM, בהמשך השנה הוא נחלש ומחירו היום עומד על כתשעים סנט ליחידה. רחוק מאוד משער השיא אבל גם הרבה מעל נקודת ההתחלה.

חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.

מצאת טעות? כתוב לנו