שווי שוק כולל :
שווי שוק ביטקויין :
שווי שוק לייטקויין :
מחיר ביטקויין :
Verge
( ורג' )
שווי שוק
מחזור 24 ש
מטבעות
דרוג

Verge– כל מה שרציתם לדעת

המרדף אחר המטבע האנונימי האולטימטיבי יצא לדרך ובמרוץ הזה Verge, שבו אנו מתמקדים בסקירה הנוכחית, הוא אחד הטוענים לכתר.

פרטיות ואנונימיות בתחום הקריפטו

הפרטיות היא אחת ההבטחות הכי פופולריות שמטבעות קריפטו חדשים נישאים על גבה לאוויר העולם. למעשה, זה היה אחד הדגלים שהניף סטושי נאקומוטו, האבא של הביטקוין. העובדה שעד היום לא ידוע מי באמת מסתתר מאחורי הפסבדונים הזה, מעידה שלפחות חלק מההבטחה הזו קוים. בפועל, זמן קצר אחרי שהביטקוין הושק כבר נשמעו טענות גורפות שהוא לא אנונימי מספיק. הביטקוין אמנם מאפשר למשתמשים להשתמש בשם בדוי, אבל הבלוקצ’יין עצמו פומבי ו’שקוף’ כך שניתן להבחין בפרטי העסקה ולראות מאיזה כתובת IP היא נשלחה.

לפני שנצלול עמוק יותר לסיפור של Verge, כדאי לנסות להבין את הבהלה ל’אנונימיות’. בתחום הקריפטו מייחסים לנקודה הזו חשיבות גדולה, אבל היא ממש לא מובנת מאליה. בפועל רוב האנשים מסתדרים יפה מאוד בעולם דיגיטלי שבו רוב מערכות התשלומים אינן מבוזרות. הבנקים, חברות האשראי, שירותי תשלומים דוגמת פייפאל,  משרתים ציבור עצום שבסך הכול מייחס להם רמת אמון גבוהה. נכון, כולנו שמענו על הונאות אשראי, אבל רובנו הולך ומתנהל כאילו מדובר בבעיה שיכולה לקרות רק למישהו אחר.

בשנה האחרונה סוגיות הפרטיות ברשת עלו דווקא בהקשר אחר. פרשת קיימברידג’ אנליטיקה הוציאה לאור באופן גלוי את מה שאנחנו אינטואיטיבית יודעים. גורמים כמו גוגל ופייסבוק לומדים אותנו ועושים שימוש מסחרי במידע הזה. המסר הזה מחלחל ומחזק גם את תומכי הביזור המוניטרי. מנגד, רבים מצביעים על כך שמטבעות קריפטו אנונימיים משמשים הרבה פעמים להלבנות כספים, העלמות מס וסחר לא חוקי, וגם הגישה שגורסת ש”מי שאין לו מה להסתיר, לא צריך להתנגד לשקיפות”, תפסה לה לא מעט אוהדים.

רבים מחברי ‘קהילת הקוד הפתוח’ מתקוממים נגד התפיסה הזו, צריך לזכור שהגרעין שעמד מאחורי הרעיון של כסף קריפטו, היה קנאי לפרטיות מתוך עמדה אידיאולוגית שאת יסודותיה אפשר למצוא בהצהרת העצמאות ובחוקה האמריקאית – עבורם מדובר באתוס. בנוסף, יש מספיק סיבות לגיטימיות לחלוטין לבחור במטבע אנונימי, כמו למשל חברה שרוצה לשמור על המידע העסקי שלה, ו’עסקאות שקופות’ על הבלוקצ’יין הפומבי עלולות לחשוף סודות עסקיים ומקצועיים למתחרים. הצורך במערכת תשלומים אנונימית בהחלט קיים.

 

ההיסטוריה של מטבעות קריפטו אנונימיים

כאמור, זמן קצר אחר הופעת הביטקוין החלו דיבורים על הצורך במטבע אנונימי. הסנונית הראשונה להציג פלטפורמה של מטבע אנונימי הייתה מטבע ה- Bytecoin שגם הציג סוג חדש של בלוקצ’יין בשם CryptoNote. ייחודו של הבלוקצ’יין הזה שבשונה מהבלוקצ’יין של הביטקוין הוא אינו ‘שקוף’ ופומבי. אחרי Bytecoin הסכר נפרץ והחל מ-2014 החלו לצוץ עשרות מטבעות חדשים עם הבטחה של אנונימיות ופרטיות. חלק גדול מאותם מטבעות ‘שאלו’ מ- Bytecoin את CryptoNote, התאימו אותו לצרכיהם ושיפרו אותו. זה חלק מהמציאות של הקוד הפתוח וסוד כוחו (וגם אחת הסיבות המרכזיות לעובדה שהכלכלה המונופוליסטית המסורתית לא ממש מתלהבת מהדיל).

עד 2016 הושקו לפחות עשרים מטבעות מבוססי CryptoNote, רובם הפכו לזיכרון רחוק או שהם מדשדשים לאט, Bytecoin בהחלט עדיין חי ובועט, אבל ללא ספק הכוכב של מטבעות ה- CryptoNotולדעת רבים המטבע האנונימי המוצלח מכולם הוא מטבע המונרו.

בלוקצ’יין ה- CryptoNoteמילא תפקיד משמעותי בשיטפון של ‘המטבעות האנונימיים’ ובמונרו עוד נדון בהמשך, אבל הוא לא היה השחקן היחיד במגרש. בערך באותה תקופה צצו גם מטבעות אנונימיים שתקפו את הבעיה באמצעות פלטפורמות אחרות, חלקם, כמו מטבע הדאש (Dash) או הזיקאש עדיין נמצאים במשחק. באותו זמן (2014) הושק גם מטבע אנונימי נוסף שנקט בגישה טכנולוגית שונה, למטבע הזה קראו DarkDogeCoin והסיבה שאנחנו מזכירים אותו היא בגלל שבפברואר 2016 הוא עבר מיתוג והושק מחדש בשם Verge.

 

מ-DarkDogeCoin ל-Verge

בואו לא נקדים את המאוחר. השנה היא 2014 ו- DarkDogeCoinעושה את הופעת הבכורה שלו. אם השם הזה נשמע לכם מוכר זה בגלל שהוא טייקאוף על מטבע קריפטו מוכר בשם DogeCoin.

DogeCoin, שהתחיל בתור בדיחה, הוא מטבע שמבוסס על הלייטקוין (סוג של גרסה ‘קלה’ לביטקוין) וההצלחה שלו היא דוגמה מאלפת לכוח של קהילה. חלק מהאתוס של DogeCoin קשור לגישה החיובית של הרשת שפעלה באופן מאוד חברתי, ומכאן סוד ההצלחה של המטבע. הקשר בין DogeCoin ל- DarkDogeCoinלא לגמרי ברור.

מה שכן ברור זה ש- DarkDogeCoin בא בגישה יותר חתרנית ומתריסה. הוא הציע אנונימיות ולא ניסה ליפות את כוונתו (כשמטבע משלב את המילה Dark כחלק מהשם הוא מנסה לרמוז משהו). ב-2014 ה- DarkDogeCoin היה רק עוד מטבע מהעדר. העובדה שיצרה אותו קהילה אנונימית ללא משאבים ועל בסיס זמן פנוי הפכה אותו לאנונימי אפילו בקרב המטבעות האנונימיים. בשונה מפלטפורמות שמושקות באמצעות הנפקת ICO נוצצת מרובת פרסום, שבדרך כלל גם מרפדת את המייסדים בחבילה כבדה של מזומנים, מטבע שנוצר כיוזמה של קהילה מתפתח מלמטה ובאופן אורגני. המייסדים של DarkDogeCoin כרו וקנו בעצמם את המטבעות הראשונים. אין ספק שהבחירה למתג את המטבע כאנטי קרייסט של DogeCoin מיקדה כלפי ה-DarkDogeCoin קצת תשומת לב והעניקה לו יחסי ציבור שסייעו לו בתחילת הדרך, אבל בזה זה הסתכם, ולקראת 2016 הוחלט לשנות את הגישה ולהפוך את העסק להרבה יותר רציני. הקהילה הצביעה והשם DarkDogeCoin הושלך לפח האשפה ומאז אנו מכירים את המטבע בשם Verge.

 

החידוש של Verge בנושא האנונימיות

הזכרנו ש- Vergeהציעה דרך חדשה להבטיח למשתמשים אנונימיות. אבל איך היא עשתה את זה? ובכן, במקום להסתיר את הבלוקצ’יין ואת כתובת ה-IP כחלק מהפלטפורמה היא בחרה להשתמש ביישומים קיימים ברשת האינטרנט שנועדו להבטיח גלישה אנונימית כמו הדפדפן המבוזר Tor (The Onion Router) שמאפשר גלישה אנונימית באמצעות מנגנון שמעביר את הגולש דרך שורה של שרתים שמשנים ללא הרף את כתובת ה-IP ומונעים זיהוי של כתובת המשתמש.

מהבחינה הזו עשתה Verge קיצור דרך אלגנטי. העובדה שאחת משתי הדרכים להשתמש בפלטפורמה מחייבת לעבור דרך הדפדפן של Tor מבטיחה למשתמש אנונימיות.

הדרך השנייה להתחבר ל- Vergeפועלת על אותו עיקרון, אבל במקום שימוש ב-Tor, משתמשים בתור שער הכניסה לרשת ביישום הגלישה האנונימי I2P. יישום זה נחשב ליותר מאובטח אפילו מ-Tor משום שהוא מאפשר תקשורת דו כיוונית שחושפת כלפי חוץ רק צד אחד של השיחה, כך שניתן לקיים אינטראקציה בין שני מחשבים מבלי שניתן יהיה לעקוב או לחבר ביניהם.

מלבד הנדבך האנונימי שבהחלט נוקט בגישה טכנולוגית חדשנית, הפלטפורמה עצמה מראה נתונים טובים עם יכולת ביצוע של 100 עסקאות במקביל (יש הבטחה לשדרוג עתידי ל-2000 עסקאות בשנייה) ובלוק חדש נוצר בכל חצי דקה (להשוואה: בביטקוין ניתן לבצע 7 עסקאות בשנייה ובלוק חדש נוצר בכל 10 דקות).

בנוסף, ל- Vergeיש מודל חדשני לאימות. היא משתמשת במנגנון POW (Proof Of Work) בדומה לביטקוין, אבל במקום אלגוריתם כרייה אחד יש לה חמישה אלגוריתמים שונים, שכל אחד מותאם לסוג של ציוד כרייה אחר. באופן זה משחק הכרייה של הרשת הרבה יותר הוגן ומבוזר וכל הכורים מרוויחים.

 

16 ביליון וחצי מטבעות Verge (XVG)

אם אנחנו מדברים על ‘רווח’ הגיע הזמן לעשות היכרות עם סמליל המטבע של Verge, ה-XVG. הסכום הסופי של מטבעות XVG המיועדים לכרייה עומד על 16 ביליון וחצי  מטבעות, וזה המון. לשם השוואה הסכום הסופי של מטבעות ביטקוין שייכרו יעמוד על 21 מיליון. נכון להיום כבר נמצאים בסירקולציה מעל ל-15 ביליון כך שהמשחק הזה מאוד מתקדם. למרות ששווי כל מטבע XVG עומד על סנטים בודדים (בשיאו הוא הגיע ל-29 סנט ליחידה), העובדה שקיימים כל כך הרבה מטבעות במחזור הזניקה את ה-XVG גבוה יחסית בדירוג, כי גם בשווי של סנט אחד, כאשר יש 15 ביליון מטבעות, שווי השוק הוא עצום, ונכון לכתיבת שורות אלו עומד על יותר מ-210 מיליון דולר, ותופס את המקום ה-40 בדירוג.

למרות כמה פיקים, לאורך מרבית התקופה המטבע שומר על שער שנע בין סנט אחד לשניים והשאלה הבלתי נמנעת היא לאן מועדות פניו? כדי לענות על השאלה צריך לחזור ולבדוק אם הוא באמת המטבע האנונימי שייקח את הבכורה. כשמסתכלים על המונרו התשובה כנראה שלילית. המונרו יצא לדרך בערך באותה תקופה, ומאז לא הפסיק להציג אפליקציות חדשות ושיפורים. אלה רק שידרגו את רמת האנונימיות שהוא מספק ושערו עומד היום על קצת יותר מ-115 דולר ליחידה.  Verge כרגע ממש לא שם. בשביל ש- Vergeיתרומם הוא חייב להשתפר ולהשקיע יותר במחקר ופיתוח, כרגע קצב העדכונים איטי מהצפוי והשדרוגים שהובטחו עדיין לא בוצעו, והארנק הייעודי של הפלטפורמה מאוד מסורבל וקשה לתפעול וגם זה מרחיק משתמשים.

מצד שני אין סיבה שהשוק לא יכיל כמה מטבעות אנונימיים, כאן, העובדה ש- Verge הוא מטבע ‘זול’ יכולה להיות יתרון, בעיקר בסגמנט התשלומים הקטנים. כדאי לציין ש- Verge הוא מטבע ‘זול’ לא רק בגלל השער הנמוך, גם העמלות שלו כמעט אפסיות וזה בהחלט משהו שעובד לטובתו.

 

 

 

חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.

מצאת טעות? כתוב לנו